Westernbutikken.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Cowboyhattens historie

Cowboyhattens Historie

Hvis man spør en nordmann hva han forbinder med en god, gammeldags cowboy, så vil de aller fleste tenke på klær som rutete Westernskjorter, Cowboy Boots og ikke minst Cowboyhatter. Cowboyhattene kjennes igjen på den spesielle formen, og brukes av mennesker over hele verden den dag i dag. En cowboyhatt får man i alle forskjellige farger, men fasongen er som regel lik – en hul hatt med plass til hodet, og en stor rund skjerm som beskytter både mot vær og sol.

De fleste forbinder cowboyhatter med det vestlige Amerika – også kjent som ville vesten – fra den perioden da cowboyene herjet på midten av 1800-tallet. Det er dog ingenting i veien for at man kan bære en cowboyhatt i dag, men det er kanskje greit å kjenne historien til verdens mest berømte hattemodell.

Cowboyhattens historie

Cowboyhatten er sannsynligvis flere hundre år gammel, men er mest kjent for bruken av de såkalte cowboyene på 1800-tallet. Når man red på hest på denne tiden, så brukte man ofte en slik hatt for å beskytte ansiktet mot vær og vind. Men det var langt fra den eneste modellen som var populær på denne tiden – svært mange brukte også såkalte bowlerhatter, som var en langt enklere modell. Trolig var det de som drev med gårdsbruk eller tilsvarende arbeid som oftest brukte cowboyhatter, da de ofte var utsatt for sol eller vind når de drev utendørs arbeid.

Cowboyhatten satt i tillegg godt på hodet, og var derfor svært praktisk når man skulle ri. Allerede på 1860-tallet kom den første merkevareprodusenten av Cowboyhatter, og den het Boss of the Plains. Mens den «originale» cowboyhatten gjerne var flat på den runde delen som omkranser selve hattetoppen, så var hadde denne vinklede kanter som skulle lede vann bort fra ansiktet. Cowboyhatter i dag kommer i alle former og fasonger, men de mest populære variantene er de som henter inspirasjon fra sin opprinnelse.

Cowboyhatter i dag
I Norge ser man ikke veldig mange som går rundt med cowboyhatt i hverdagen, men man ser stadig et økende salg i forretninger som selger slike hatter. Hattene brukes til kostymepartyer eller for folk som arbeider ute, og er i store deler av verden meget populære for mennesker som driver med gårdsdrift. Spesielt i strøk der det blåser mye og man behøver beskyttelse for været, så er en cowboyhatt svært praktisk å ha på hodet. En av de mest populære cowboyhattene heter B.Kidd, og er laget av ull.

De fleste moderne cowboyhatter har utsider som er brettet innover, slik de fleste cowboyer hadde når hatten etter hvert ble «definert». En cowboyhatt kan komme i alle slags farger, men de mest populære er brune hatter. Mange velger også å kjøpe sorte cowboyhatter, eller spesialdesignede hatter med stilige mønstre. Dessuten synes mange at hvite/lyse cowboyhatter er stilige, så her er det bare smak og behag som avgjør. Man må regne med å betale mellom 400 til flere tusen kroner for en skikkelig cowboyhatt, og da er det ingenting i veien for at man kan bruke den når man skal en tur på byen. Lenge leve cowboyhatten!

Se Westernbutikken's utvalg av cowboyhatter.

Tilbake

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke