Westernbutikken.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

NORSK NETTBUTIKK| RASK LEVERING | BETAL SENERE MED KLARNA

Tips til kjøp og vedlikehold av cowboyhatt

Tips til kjøp og vedlikehold av cowboyhatt

En cowboyhatt er ikke bare en cowboyhatt (eller cowgirlhatt for den saks skyld), fordi det ligger et håndverk bak, som er en kunst i seg selv, og hvilken hatt du kjøper bør avhenge av passform og formål. Kjøper du en cowboyhatt som sitter «riktig», er av god kvalitet og du behandler den bra, kan du forvente at cowboyhatten følger deg resten av livet!

I denne artikkelen skal du lære:

 • Hvordan måle omkretsen rundt hodet.
 • Hvordan ta best mulig vare på hatten.
 • Hvordan kvaliteten klassifiseres.

En hatt er som en klokke eller en fin dress - du gir gjerne en ekstra slant for å få topp kvalitet, fordi kvaliteten kan variere - men det kommer vi tilbake til. Først noen tips så du forlenger levetiden til hatten, og hvordan få den den til å se like fresh ut år etter år!

Oppbevaring:

 • Når du legger hatten ned på en flate, legg den med toppen ned og ikke hvil den på bremmen. Hvis hatten hviler på bremmen, vil den flates ut og forandre form over tid.
 • Vil du oppbevare hatten over en lengre periode, er det lurt å legge den i en hatte-boks, som gir støtte til både topp og brem.
 • Oppbevar hatten et kjølig og tørt sted, siden både varme og fuktighet kan ødelegge hatten.
   
 • Vær oppmerksom på at det kan komme skader på hatten hvis ikke hatte-boksen er godt nok forseglet og hvis den oppbevares i mørke rom.

Du kan også henge hatten på en hattehylle eller hatteknagg. Vær sikker på å bruke en knagg som er vid nok til å holde hatten uten å lage en fordypning i den. Hvis knaggen er for skarp, kan du skjære til en tennisball og sette den på knaggen for å få en større flate å henge hatten på. Ikke oppbevar den for lenge på en knagg, da gravitasjonskraften kan forandre formen på den.

Hvis hatten ser sliten og skitten ut, kan du børste den for å piffe den opp. Bruk en børste av hestehår, siden nylonbørster kan være skadelig for hatten. En myk skobørste er heller ikke så dumt, eller du kan kjøpe en børste som er laget spesielt for hatter. Se våre vedlikeholdprodukter her. Bruk lyse børster på lyse hatter og mørke børster på mørke hatter, fordi noen ganger kan fargen overføres til hatten under børstning. Børst hatten i rolige bevegelser mot klokken.

Selv om det ikke er noe synlige urensligheter på hatten, er det lurt å børste den regelmessig, siden det forlenger levetiden til hatten.

 • Støv tørkes av med en fuktig lofri klut.
 • Er hatten dekket med dyrehår eller fibre, kan du bruke tape for å få det av. Ta et stykke tape og vikle det rundt fingrene, med den klebrige siden ut, og dra det forsiktig over hatten.
 • Synlige flekker på filthatter, kan med fordel fjernes med gummi-svamp, men det finnes svamper som er spesielt beregnet på hatter. Spesielle sprayer kan også brukes. Maismel kan brukes mot fett-flekker.
 • Stråhatter kan renses med såpe og en lett fuktig klut.

Hvordan måle omkretsen rundt hodet
Hoder kommer i alle fasonger og størrelser, og mange hatter vil tilpasses fasongen på hodet ditt over litt tid, men størrelsen kan du ikke gjøre så mye med. Derfor, er det viktig at du tar et riktig mål av omkretsen på hodet før du kjøper. Men fortvil ikke, det er enkelt:

 • Bruk et fleksibelt målebånd, eventuelt bruk en snor og mål lengden på snoren etter at du har markert lengden.
 • Bruk toppen av ørene som referanse.
 • Snoren (eller målebåndet), skal ligge midt på nakkeknølen (den lille klumpen du har i bakhodet)
 • Ikke stram for hardt, da vil hatten også være for stram rundt hodet.
 • Mål 2 eller 3 ganger, så du er sikker på riktig størrelse.
 • Nå har du omkretsen på hodet ditt - og hatte-størrelsen.

Husk, at du skal føle det komfortabelt med hatten på hodet og det skal ikke stramme for mye. Hatten har ofte lær på innsiden, så det kan stramme litt ekstra inn og da vil den ikke endre størrelse på omkretsen så mye.

Kvalitet
X-ene du ser inne I hatten, er et mål på kvaliteten for felt-hatter. Flere x-er betyr bedre kvalitet, og kommer fra «gamle dager», når x-ene var et uttrykk for hvor mye beverpels-hatten inneholdt, men slik er det ikke lengre. Det er ingen industristandard, og de fleste produsenter bruker x-ene som et mål på forskjell i kvaliteten til deres egne produkter, både felt-hatter og strå-hatter.

I dag kan vi si at x-en viser hvor mye pels som er i pelsblandingen. En høyere andel av vill- pels (ikke fra oppdrett) gir en høyere x-markering.

2X- betyr at hatten har det laveste innholdet av pels, og 100X har et mye høyere innhold av pelsfilt. Forskjellen kan, faktisk, også føles. En 2X vil kjennes ru og stiv ut, mens en 100X vil ha en silkemyk overflate og utseende.

Vill-pels i en cowboyhatt, er en blanding av vill-hare, kanin og bever. Og i tillegg finnes det noen ull-blandinger.

Noen produsenter bruker også x-markeringer på strå-hatter, da vil en høyere x-verdi indikere bedre kvalitet på de brukte materialer hatten består av.
Cowboyhatter er laget av felt (en blanding av bever og/eller kanin), strå eller ull. Inne i kronen på hatten, kan du vanligvis se en x-markering. Dette angir hvor myk hatten vil føles. Siden alle produsentene opererer med forskjellig skala, kan det være litt misvisende å si at det er høyere kvalitet, jo høyere x-markering. 20X pleide å bety at det var 100% bever, men i dag kan 20X føles som 100X for en annen kjøper.

Strå-hatter kan også ha en x på innsiden, og denne vil indikere hvor høy kvalitet det er på strå og hvor tett veven er. En bedre kvalitet på strå og tettere vev, vil gi en lettere hatt.

 • En cowboyhatt, av god kvalitet, kan ha en lang levetid. Derfor, kan det lønne seg å investere noen ekstra kroner.
 • Stråhatter har en tendens til å ha et mye kortere livsløp (de vil vanligvis vare to eller tre sesonger) på grunn av slitasje.

Når du kjøper en cowboyhatt, er det mange som vil ha flere typer og farger, slik at det kan være en «hatt for enhver anledning». Ta deg god tid og kikk på produktene våre, slik at du finner en hatt som passer for akkurat deg og dine behov. Har du noen spørsmål er det bare å ta kontakt, og vi vil hjelpe deg snarest mulig.

Tips til å bevare og forlenge levetiden på en stråhatt

Unngå fuktighet: Stråhatter tåler ikke fuktighet godt, så det er viktig å holde dem tørre. Unngå å bruke hatten under regn eller i fuktige omgivelser. Hvis hatten blir våt, la den lufttørke i skyggen.

Oppbevaring: Når du ikke bruker stråhatten, bør du oppbevare den på et kjølig og tørt sted, helst i en hatteske eller en annen beskyttende beholder. Dette vil bidra til å forhindre fuktighet og skade.

Beskytt mot direkte sollys: Stråhatter er ideelle for å beskytte mot solen, men for mye eksponering for direkte sollys kan føre til at stråene blir tørre og sprø. Det su kan gjøre er å smøre inn hatten med feks. kokosnøttolje. Kun noen få dråper på en klut som du tørker lett over hele hatten. Dette gir hatten litt ekstra beskyttelse.

Rengjøring: For å fjerne støv og smuss fra stråhatten, kan du bruke en myk børste eller en klut. Unngå å bruke vann eller rengjøringsmidler.

Fuktighetsbehandling: Periodisk fuktighetsbehandling kan bidra til å holde stråene myke og fleksible. Du kan prøve å bruke en fuktig klut og forsiktig stryke stråene for å tilføre fuktighet. Vær forsiktig så du ikke overdriver med fuktighet, da dette kan føre til at hatten mister formen.

Ved å følge disse tiltakene, kan du bidra til å forlenge levetiden til stråhatten og holde den i god stand. Husk å også sjekke produsentens anbefalinger eller eventuelle spesifikke instruksjoner som følger med hatten din, da ulike stråmaterialer kan ha spesifikke behandlingsbehov.

Tilbake

Trykk ENTER for å søke